PIX

Kalmarsund föll trots två fina perioder

26 mars 2023 18:35
dam

Match nummer två i kvartsfinalserien mellan nykomlingen FBC Kalmarsund och förra årets SM-finalist Pixbo Wallenstam. En match där hemmalaget länge hade ledningen men som Göteborgarna tillslut kunde gå kunde gå segrande ur.

Publik: 302

En historisk dag i SBB arena då den första slutspelsmatchen för damerna på hemmaplan stundande. Den första matchen i kvartsfinalserien slutade 6-4 till Pixbo vilket gav blodad tand för de cyanblåa.

Den första perioden startade i ett högt tempo och med en intensiv start från bortalaget vilket resulterade i ett tidigt ledningsmål för de vitklädda. Det dröjde dock inte länge innan FBC svarade upp och kvitteringen var ett faktum när Amanda Lind på volley hittade de bortre nätmaskorna efter en lång svepande passning signerad Ida Samuelsson. Efter detta blev det en jämnare period där lagen turades om att föra spelet och skapa målchanser vilket resulterade i att hemmalaget kunde ta ledningen efter 11:05 genom lagkapten Matilda Sjödin. Resterande del av perioden blev jämn men mållös och period nummer 1 slutade därmed 2-1 till hemmalaget FBC Kalmarsund.

Starten på andra perioden påminde mycket om starten på den första med ett frenetiskt Pixbo som jagade efter kvitteringen. “Sundet” höll dock ut den första pressen och på periodens första riktiga chans kunde Emma Fagerhøi trycka in 3-1 på en retur från Ida Samuelssons skott. Bortalaget fortsatte trycka på för att hitta in i matchen målmässigt men ett trångt och uppoffrande försvarsspel av Kalmarsund gjorde det svårt för göteborgarna att ta sig igenom. Efter chanser åt båda hållen och en storspelade Thea Ekholt i FBCs mål så lyckades tillslut Pixbo få in reduceringen med två minuter kvar av perioden. Detta blev det sista som protokollfördes i period två och med 20 minuter kvar stod det därmed 3-2 till hemmalaget.

Period tre inleddes av ett tillbakatryckt FBC som hade problem att hålla bollen borta från defensiv zon vilket redan efter 3 minuter resulterade i en kvittering av bortalaget. Efter detta tog det lite mer än 3 minuter till innan även ledningsmålet föll till bortalaget och förutsättningarna inför den tredje perioden hade ändrats markant. För första gången i matchen var det nu istället FBCs tur att jaga en kvittering men istället var det Pixbo som lade in en till växel och kunde efter 11:50 utöka ledningen till 3-5. Uppförsbacken var brant och blev ännu brantare efter 15:27 när göteborgarna även utökade ledningen och därmed punktera matchen. Pixbo lyckades även få in sitt sjunde mål för dagen med 20 sekunder kvar av matchen och därmed var saken klar, rond 2 av kvartsfinalen gick även den till motståndarna.