FAL

Kalmarsund föll i Svenska Cupen-finalen

24 februari 2023 07:00
herr

Ett hårt kämpande Kalmarsund föll i Svenska Cupen-finalen mot IBF Falun som var numret för stora. Spelmässigt skapade Kalmarsund en hel del, men Falun var effektiva och sprang ifrån i sista perioden.

Svenska Cupen

FBC Kalmarsund - IBF Falun

2-10 (0-0, 1-4, 1-6)

Målskyttar FBC Kalmarsund: Kim Nilsson 2

Publik: 1600

Det var två hungriga lag som klev ut på planen i första perioden. Efter knappa minuten dök den första chansen upp för Falun, men Kalle Bending var sist på den bollen och räddade. Tempot var fortsatt högt under de första minuterna och spelet svängde åt båda hållen. När lagen hade känt lite på varandra sjönk tempot lite och lagen började vårda bollen lite mer. Bending fick återigen ingripa med en svettig räddning som vände till en kontring och Martin Rönnklint var bara centimeter från att runda Johan Rehn i Faluns kasse. Efter drygt elva minuter fick Kalmarsund läge att sätta bollen i öppet mål men en försvarare hann dit med klubban för att styra bort bollen. Med några minuter kvar av första perioden hettade det till lite i matchen och matchbilden blev mer fysisk. I periodens sista sekunder stod Bending för en rejäl räddning och även denna renderade i en kontring som Kim Nilsson inte var långt ifrån att göra matchens första mål, men Johan Rehn stod ivägen även denna gång och perioden slutade mållöst.

Kalmarsund klev ut starkt i den andra perioden och skapade två farliga chanser direkt. Men Falun svarade dock upp med en kalldusch när man gjorde både 0-1 via en zorro, och 0-2 tätt inpå. Minuterna efter målen var lugna och avvaktande från båda lagen ända tills Kim Nilsson, via en kontring, reducerade till 1-2. Framspelningen stod Filip Langer för och SBB Arena vaknade till liv igen. Tolv minuter in fick Falun ett bra läge utifrån och skottet gick i målramen. Sedan ådrog sig bortalaget en tvåminutersutvisning, men Kalmarsund lyckades inte utnyttja powerplayet. Istället svarade Falun med ytterligare två snabba mål inom en minut och perioden slutade 1-4.

Tredje perioden inleddes med ett snabbt mål från Falun samtidigt som Kevin Björkström låg och vred sig i smärtor. Gästerna fortsatte att föra matchbilden och efter bara 4.37 kom även 1-6. Två minuter senare fick dock hemmalaget vittring när Kim Nilsson gjorde 2-6 från distans. Minuten efter reduceringen ådrog sig FBC en utvisning. Bending stod för flera bra räddningar under första minuten av boxplayet, men ett mycket effektivt Falun förvaltade det numerära överläget och gjorde 2-7. Med sju minuter kvar av matchen plockade Kalmarsund målvakten för första gången, dock utan utdelning. Man fortsatte att plocka målvakten vid flertalet tillfällen. Falun gjorde dock 2-8 i spel fem mot fem när matchklockan stod på 14.41 i tredje perioden. I slutminuterna trillade både 2-9 och 2-10 in som till slut blev slutresultatet och dalmasarna bärgade sitt första cupguld.