TTG

Kalmarsund klara för historiskt slutspel – trots knapp förlust mot serieledarna

13 mars 2023 06:00
dam

Lördagseftermiddagen bjöd på en jämn tillställning när FBC Kalmarsund tog emot serieledarna Thorengruppen IBK på hemmaplan. Matchbilden svängde och när slutsignalen ljöd fick båda lagen jubla. Hemmalaget Kalmarsund blev klara för ett historiskt slutspel som nykomling i SSL och bortalaget säkrade seriesegern.

Svenska Superligan Dam

Omgång 25

FBC Kalmarsund - Thorengruppen IBK

5-6 (2-3, 1-1, 2-2)

Målskyttar Kalmarsund: Matilda Sjödin 2, Molly Sturesson, Ellen Gunnarsson 2

Publik: 205

Inledningsvis styrde Thorengruppen spelet men Kalmarsund stod upp bra och kunde skapa några farliga kontringslägen under de första fem minuterna. Gästerna tog ledningen efter 5.37 via ett backhand-avslut. Halvvägs in i perioden lyckades Kalmarsund etablera ett tryck mot Thorengruppen och efter 9.44 kvitterade Matilda Sjödin till 1-1 med ett volleyavslut, där Ellen Gunnarsson stod för assisten. Efter 16.15 tog Thorengruppen återigen ledningen och bara två minuter senare utökade de sin ledning till 1-3. Med bara 44 sekunder kvar av perioden ådrog sig bortalaget en utvisning, och efter endast 13 sekunder i numerärt överläge reducerade Kalmarsund till 2-3. Matilda Sjödin stod återigen för målet, denna gång framspelad av Moa Tschöp. Första perioden slutade 2-3.

Andra perioden inleddes jämnt och efter 6.38 kvitterade Kalmarsund till 3-3 genom Molly Sturesson, assisterad av Evelina Petersson. Kalmarsund jobbade sig in mer i matchen och halvvägs in i andra perioden fick Kalmarsund en jättechans att gå upp i ledning, men Thorengruppens målvakt stod i vägen. Thea Ekholt ville inte vara sämre och efter 13 minuter in i den andra perioden stod hon för en jätteräddning på ett avslut från nära håll. Efter 16 minuter slarvade dock Kalmarsund i försvaret och tappade bollen på ett farligt ställe, vilket ledde till att Thorengruppen kunde göra 3-4 mot en chanslös Thea Ekholt. I periodens sista sekunder fick Kalmarsund ännu en bra chans att kvittera, men bortalagets målvakt Lovisa Hedin lyckades stoppa Amanda Linds försök att runda henne. Andra perioden slutade 3-4 till Thorengruppen.

Thorengruppen tog över spelet i början av tredje perioden och hade flera farliga chanser. Efter tre minuter fick Veera Kauppi ett friläge men hon lyckas inte överlista Thea Ekholt. Kort därefter behövde Alžbeta Ďuríková behandling efter att ha blivit liggande på planen. 4.56 in i perioden kvitterade Kalmarsund till 4-4 genom Ellen Gunnarsson, assisterad av Matilda Sjödin. Minuten senare gjorde Thea Ekholt en fantastisk benparad, men gästerna lyckades ändå göra 4-5 i nästa sekvens. Efter tolv minuter kom Veera Kauppi återigen fri men även denna gång stod Ekholt återigen för en superräddning. Men bara en minut senare utökade Thorengruppen sin ledning till 4-6. Kalmarsund gav inte upp och reducerade till 5-6 efter att Ellen Gunnarsson gjort sitt andra mål för dagen, återigen serverad av Matilda Sjödin. Kalmarsund plockade ut målvakten med 1.30 kvar av perioden, men lyckades inte kvittera och matchen slutade 5-6.