VÄX

Derbyseger mot Växjö

17 november 2021 20:45
herr

FBC Kalmarsund vann mot Växjö IBK i smålandsderbyt med 7-4 hemma i KIFAB Arena inför 1364 åskådare.

FBC Kalmarsund - Växjö IBK

7-4 (2-1, 1-0, 4-3)

Målskyttar Kalmarsund: Filip Langer 2, Kim Nilsson, Kevin Björkström, Filip Stjernberg, Jesper Lindström, Jan Bürki

Derbypubliken bjöds på en försiktig inledning. Växjö kom till matchen med en tveksam form samtidigt som Kalmarsund har börjat få upp farten efter en sämre inledning på säsongen. Men klyschan att förutsättningarna spelar mindre i ett derby märktes av i den första perioden. Båda lagen såg ut att vilja minimera sina misstag, men var däremot inte rädda för att spela fysiskt vilket domarna tillät. Det första öppna läget fick Filip Langer när han blev frispelad av Kevin Björkström. Han behövde inte skjuta in sig utan kunde distinkt tryckte dit 1-0 till Kalmarsund efter 5.41. Växjö skulle dock replikera när Folkesson/Algman kraftfullt sköt in 1-1. Kalmarsund fick den första periodens sista ord, och det var Kim Nilsson som ville visa att han var tillbaka efter en tids skadefrånvaro. Efter 16.30 blev han fint framspelad av Oskar Andersson och petade in ledningsmålet som stod sig perioden ut.

I början av andra perioden ställdes båda målvakter på prov men såg till att ställning fortsatt var 2-1. Kalmarsund tilläts ofta ha bollen på egen planhalva medan Växjö väntade på rätt läge att sätta press, men allt som oftast hittade spelarna den enkla passen och anfallen fick hållas på utsidan av båda försvaren. Periodens enda mål skulle hemmalaget göra men det krävdes en en genial pass av Filip Langer för att få in bollen. När de flesta förväntade sig ett avslut hittade han Jan Bürki i sidled som inte gjorde några misstag och utökade ledningen till 3-1 efter 11.04.

Det tog inte många minuter innan Vaxjö närmade sig och reducerade till 3-2. Ett frislag tog sig förbi det uppställda hemmaförsvaret och Växjös Folkesson/Algman blev tvåmålsskytt i matchen efter 4.21 i tredje. Bortalaget hade en del halvchanser till kvittering, men Kalmarsund växlade upp och fick till ett par riktigt farliga byten i mitten av slutakten. Till slut ledde en upprullning till 4-2 och Kevin Björkström fick öppet mål efter att hela formation varit med i uppbyggnaden. Målet följdes upp av ytterligare ett, även detta ett fint spelmål där Filip Stjernberg kunde följa upp sitt första avslut och peta in returen. 5-2 målet kom efter 10.07.

Efter en stökig situation framför mål fick Växjö en sista chans in i matchen med drygt fem minuter kvar när domarna tilldömde bortalaget en straff. Men Kalle Bending lät sig inte luras och var tillräckligt följsam för att Växjös Manuel Maurer inte skulle få iväg ett ordentligt avslut. Strax därefter visade Bending sin rörlighet när han sträckte ut benet och räddade ett skott från en sidledspass. Bortalaget tog ut målvakten men hann inte skapa något innan Jesper Lindström kunde skicka in 6-2 i tom bur. I slutet lyckades Växjö få till två reduceringen efter att ha placerat mycket trafik framför m¨ål. Det blev dock ingen spänning under de sista sekunderna, och med sekunden kvar fick Filip Langer avsluta kvällen med ett mål som fastställde slutresultatet till 7-4.

Nästa hemmamatch spelas nästa onsdag klockan 18.30, även den hemma i KIFAB Arena när IBK Dalen kommer på besök.