FAL

Falun tog ledningen i semifinalen mot Kalmarsund

6 april 2021 21:00
herr

FBC Kalmarsund förlorade första semifinalen med 6-7 efter förlängning mot IBF Falun. Därmed leder Falun serien, som spelas i bäst av sju matcher, med 1-0.

FBC Kalmarsund - IBF Falun

6-7 ÖT (3-1,2-2, 1-3, 0-1)

Skott: 27-26 (7-4, 9-9, 9-11, 2-2)

Målskyttar Kalmarsund: Kevin Haglund 2, Kim Nilsson, Jesper Lindström, Filip Stjernberg, Kevin Björkström

Efter en dryg veckas uppehåll var det äntligen dags för semifinalserien mellan Kalmarsund och Falun. Tabelltvåan mot tabelltrean, i en serie som på förhand tippats vara väldigt oförutsägbar. Kalmarsund vann sin kvartsfinalserie mot Linköping med 4-1 i matcher samtidigt som Falun behövde en match till på sig och vann sin serie mot Helsingborg med 4-2. Två lag med mycket kvalité, vilket man förväntar sig så här långt in i ett slutspel. Grundseriens två möten mellan lagen slutade båda med Kalmarsund-seger, men det var två väldigt jämna matcher vi bjöds på. På hemmaplan segrade Kalmarsund med 9-8, medan det på bortaplan krävdes övertid för att skilja lagen åt när Kalmarsund vann med 5-6.

Det märktes i inledningen av första perioden att lagen ville känna på varandra och matchbilden blev lite avvaktande. Falun tog dock ledningen efter endast 1.37 när det sker ett missförstånd i hemmalaget, Kalle Bending står för en fin räddning men på returen kan Casper Backby skicka in 0-1. Men Kalmarsund skulle revanchera sig, och slutspelsheta Kevin Haglund hittar kvitteringen efter 7.23 innan även Kim Nilsson skriver in sig i målprotokollet. 2-1 efter 11.16 och Kalmarsund hade tagit ett litet kommando, men båda lagen var fortfarande lite försiktiga med bollen i ägo. Med dryga tre minuter kvar får Kalmarsund chansen i powerplay, en spelform där man var väldigt effektiv i kvartsfinalen mot Linköping. Man lyckas inte skapa de stora chanserna till en början men med några få sekunder kvar av utvisningen lurar Kevin Björkström försvaret med en tittfint och hittar vackert in till Kevin Haglund som från slottet kan sätta sitt andra för kvällen.

Falun inledde den andra perioden i powerplay och prickar tidigt stolpen, men tiden på utvisningen rinner ut och ställningen står sig. Även Kalmarsund skulle träffa målramen när Tobias Lindström var en ribbträff från att spräcka sin målnolla i slutspelet. 4-1 skulle istället komma ifrån brorsan Jesper Lindström som kyligt kunde lägga över bollen på backhand och retligt lobba bollen över en liggande bortamålvakt. Med halva matchen spelad skulle Falun reducera när Kalmarsund misslyckas med att få undan bollen och Alexander Galante Carlström kan pricka in 4-2. De båda lagen skulle utbyta varsitt mål till innan den andra perioden var avslutad. Först krigar Kalmarsund in 5-2 i en stökig situation framför mål, där Filip Stjernberg är sist på bollen. Och med under en minut kvar reducerar återigen Falun, denna gång genom Emil Ruud. 5-3 med 20 minuter kvar att spela efter en mer öppen och svängig andra period än den första.

Tredje perioden skulle inleda i ett fruktansvärt tempo och det var rutinerade herrar i båda lagen som klev fram. Med under minuten spelad bryter Emil Johansson bollen och kontrar på egen hand in 5-4. Men endast några sekunder senare tilldömdes Kalmarsund en straff, där Kim Nilsson ställs mot Johan Rehn i mål. Den sistnämnde skulle gå vinnande ur denna duell med en benparad på straffslaget, men på den efterföljande tekningen hittar bollen upp till Kevin Björkström som med ett handledsskott gör 6-4. Händelserna skulle lugna ned sig något men det dröjde inte många minuter innan Falun återigen kunde reducera genom Emil Ruud som därmed blev tvåmålsskytt i matchen. Det skulle även Alexander Galante Carlström bli när han kvitterade till 6-6. Vid lika ställning för första gången sedan första perioden så slog lagen av på takten igen för att minimera riskerna, och oavgjort skulle stå sig efter tre spelade perioder.

Precis som matchen i sin helhet så svängde övertiden fram och tillbaka. Marcus Johansson har ett utmärkt läge att avgöra men bollen smiter strax över. Falun har även de ett par vassa försök där Kalle Bending kan rädda. Men efter fem minuter hittar Alexander Galante Carlström det matchavgörande målet när han hittar bortre hörnet. Målet var hans tredje i matchen och betydde 1-0 i matcher till Falun. Ny match redan på torsdag, då i Falun, där det finns chans till kvittering för Kalmarsund. En svängig första match som förhoppningsvis var ett smakprov på en tight och välspelad matchserie.