VÄX

Derbyvinst mot Växjö IBK - "Inte vackert, men tre tunga poäng"

29 oktober 2020 12:56
Herr

Under onsdagskvällen slogs Växjö Vipers tillbaka i årets första smålandsderby. Efter att Kalmarsund hamnat i underläge kunde hemmalaget vända och vinna matchen med 7-5. Mycket tack vare Filip Forman.

Första perioden är av typisk derbykaraktär då viljan att göra mycket resulterar i många misstag med boll från båda lagen, samt att Simon Nilsson är förbannad på något redan i första bytet. Som sagt, vilja. Men det var Kalmarsund som skulle inleda målskyttet redan efter sju sekunder genom Filip Stjernberg. Kom då ihåg att det var Växjö som vann tekningen. Växjö skulle dock spela upp sig när perioden fortskred och då genom en kontring som inte Kalmarsund lyckades stoppa. Bortalaget är genom den första delen av perioden det laget med mest boll och Kalmarsund har svårt att ta kontroll på spelet inledningsvis. Det skulle dröja till den sista delen av den första perioden innan det Sundet vi lärt känna visade sig på planen och tog över spelet. Dessutom lyckas laget få in ett ledningsmål till 2-1 med bara två sekunder till periodpaus. Då genom Kevin Haglund som så många gånger förr, gör mål genom att vara jobbig framför motståndarmålet.

Den andra perioden inleds med två snabba mål de första två minuterna och det till bortalagets favör. Växjö går från underläge 2-1, till ledning 3-2 och då har den andra perioden knappt börjat. Precis som i den första perioden är det Växjö som har övertaget inledningsvis, vilket gör att Kalmarsund väljer att gå ner på folk för att ändra matchbilden. Det hinns med ytterligare två mål innan vi ska skriva bokslut för den andra perioden. Först när Kalmarsund kvitterar genom ett dragskott från Kevin Björkström och strax efter det ska Växjö ta tillbaka den ledningen de hade tidigare genom att gå upp till 3-4. Det är också ett slutresultat som står sig när båda lagen vandrar in för periodpaus.

I den tredje perioden lyckas Växjö skapa farliga lägen väldigt lätt och ur väldigt lite. Samtidigt som Kalmarsund måste anstränga sig betydligt mer för att göra detsamma. Efter omgjorda femmor och en tempohöjning lyckas hemmalaget få grepp om matchen. Tjeckiske Filip Forman serverar först Marcus Johansson till kvitteringsmålet, innan Kim Nilsson prickskjuter in ledningsmålet på pass av Kevin Björkström. Med två minuter kvar tar Växjö Time-out och plockar målvakten. Det gör att bortalaget kan kvittera efter en turlig studs på en klubba. Bytet efter dämpar Kevin Björkström ner bollen till en fri Forman som, bara sekunder efter kvitteringen kan återta densamma när Kalmarsund går upp i ledning med 6-5. Formans första mål för Kalmarsund, grattis! Det ska komma ett till mål i öppen kasse när Växjö gör ett sista ryck i matchen. Tobias Lindström blockerar ett skott och lägger själv in det definitiva segermålet, 7-5.

Såhär säger Viktor Gustafsson om matchen:

"Vi kommer ut starkt första bytet och får utdelning tidigt på ett högt presspel. Därefter följer en jämn förstaperiod där jag tycker inledningen och slutet går till oss men där Växjö från minut 5 till 15 känns hetare och mer närvarande än oss.

Det fortsätter in i den andra perioden som nog är vår svagaste period hittills under de 12 vi spelat. Vårt spel med boll är inte alls så fantasifullt och rörligt som vi vill och när vi spelar försvarsspel gör vi inte den arbetsinsats som krävs. Det är Växjös period helt och hållet även om vi har en hel del boll.

Sista perioden inleder vi lite likt den andra men med några justeringar i laget får vi ny energi och tar över den mer och mer. Vi och Växjö vet hur starka vi varit i tredje perioden hittills vilket jag tycker syns i agerandet av båda lagen. Vi känns där piggare och vill ösa på framåt medan Växjö får lite bensinslut och orkar inte stå emot oss spelmässigt. Ett fantastiskt vackert mål får sedan avgöra en i övrigt inte särskild vacker innebandymatch där vi är tacksamma för tre tunga poäng."

Periodsiffror (2-1, 1-3, 4-1)