KAL

Förlust i SM-finalen

23 april 2022 18:52
herr

Efter en jämn och spännande final är IBF Falun svenska mästare. FBC Kalmarsund kämpade tappert inför en fantastisk publik i Avicii Arena men förlorade till slut med 5-4.

SM-final

IBF Falun - FBC Kalmarsund

5-4 (1-1, 3-1, 1-2)

Målskyttar Kalmarsund: Jesper Lindström, Kim Nilsson, Tim Andersson Carlsson, Filip Langer

SM-final i Avicii Arena inför nästintill fulla läktare var vad som väntade IBF Falun och FBC Kalmarsund efter en lång säsong. Ena kortsidan var färgad i cyan och den andra i rosa. När matchen blåstes igång saknades tyvärr Kevin Björkström i Kalmarsunds laguppställning på grund av sjukdom. Men det fanns andra som passade på att visa framfötterna på den störa innebandyscenen. Båda lagen skapade inledningsvis lite slumpartade målchanser, men det första målet skulle inte vara slumpartat. När Kevin Haglund fick en pass längs sargen skickade han in bollen bakom ryggen, medveten om att Jesper Lindström skulle komma perfekt inlöpande och sätta dit ledningsmålet i SM-finalen. Falun hade flera bud på kvittering men Kamarsund kunde även ha utökat när Filip Langer prickade stolpen. Men istället för 0-2 gjorde Falun 1-1 och det var förstås SSLs bästa målskytt Alexander Galante Carlström som stod rätt placerad och blev snyggt serverad av Emil Lundmark med enast 40 sekunder kvar av den första perioden.

Efter 20 jämna minuter var det Falun som visade klass i början av andra perioden. Galante Carlström gjorde 2-1 efter 1.45 och bara 14 sekunder senare var Omar Aldeeb framme och snodde åt sig bollen innan han tryckte dit 3-1. En tuff inledning av perioden som blev ännu tuffare när Falun tilldömdes en straff. Men då svarade Kalle Bending upp med en fin räddning och stoppade Galante Carlström från att fullborda sitt hattrick. Några minuter senare kom dock 4-1 genom Malte Lundmark. Men innan perioden tog slut fick Kalmarsund till en reducering. Vid ett frislag uppfattade Jan Bürki situationen snabbt och serverade Kim Nilsson som kunde jubla tillsammans med klacken över sitt 4-2 mål precis innan paus. Det sista som hände innan signalen för den andra perioden ljöd var att en Falun-spelare plockade upp bollen i handen i tron om att det redan var paus med det blev istället en utvisning som följde med till den sista perioden.

Efter knappa två minuter av perioden så kom Kalmarsund närmare och det var i det numerära överläget som Tim Andersson Carlsson bågade och hittade en lucka intill första stolpen. 4-3 och Kalmarsund tryckte på samtidigt som supportrarna klädda i cyan gjorde allt de kunde för att hjälpa laget från läktarna. Många stökiga situationer skapades framför Faluns mål men Falun höll emot. När fyra minuter återstod bjöd Emil Ruud på ett drömnummer som resulterade i 5-3, när han hittade krysset med klubben mellan sina egna ben. Tungt för ett hårt kämpande Kalmarsund som gav det ett försök när man tog ut Kalle Bending. I 6 mot 5 har man gjort många mål tidigare under slutspelet och även i SM-finalen visade man upp sin kvalité. Efter att ha tryckt ner det rosa försvaret så testade Filip Langer lyckan och bollen hittade in ända till nätmaskorna för 5-4. Kalmarsund fortsatte sitt spel utan målvakt med när Falun fick tag på bollen tvingades Jesper Lindström att dra på sig en straff. In kom Kalle Bending och räddade sin andra straff för dagen, denna gång från Emil Johansson. Med 20 sekunder kvar av matchen kom man inte till något sista läge för att kvittera och Falun kunde fira sitt tredje raka SM-guld.

En underhållande säsong fick ett abrubt slut, men FBC Kalmarsund säkrade klubbens första historiska SM-medalj och stod upp mot ett starkt Falun. Från läktarna visade alla Kalmarsunds-supportrar upp sitt otroliga stöd och sjöng i med och motgång. Ett stort tack till alla som har stöttat oss denna säsong. Slutligen så vill vi gratulera IBF Falun till SM-guldet.