28 Mar 1 match

Kalmarsund gick segrande ur den första kvalmatchen

19 mars 2022 19:00
dam

FBC Kalmarsund och Västerås IBS ställs mot varandra i den första omgången av kvalet till SSL. I den första matchen vann Kalmarsund med 6-4 hemma i KIFAB Arena och kan nu avgöra serien i nästa mötet.

Kval till SSL - match 1

FBC Kalmarsund - Västerås IBS

6-4 (2-1, 2-1, 2-1)

1-0 i matcher till Kalmarsund (bäst av tre)

Målskyttar Kalmarsund: Matilda Sjödin 3, Julia Zachrisson 2, Ebba Johnson

Efter en lång väntan på kvalet som klara seriesegrare fick Kalmarsund äntligen ge sig in i hetluften. Det märktes även på inledningen att det var en match av står betydelse. Kalmarsund startade med ett massivt tryck mot Västerås mål och bortalaget såg ut att vara okej med att få spela mycket utan boll. Men inom loppet av fyra minuter hade Kalmarsund hunnit luckra upp försvaret och gjort två mål. Först genom Matilda Sjödin och sedan genom Ebba Johnson. Västerås som under säsongen hållt till i Allsvenskan Västra visade dock att även dem har mycket kvalité, och Izabell Rydell reducerade till 2-1 efter en soloprestation.

Kalmarsund hade bud på mer men Västerås låga försvar tvingade ofta ut hemmalaget på utsidan. Lagen gick till periodpaus med ställningen 2-1 men i den första delen av mittenakten skulle Kalmarsund få ny utdelning. Västerås drabbades av en utvisning på grund av för många spelare på planen och i numerärt överläge visade hemmalaget prov på tålamod och gjorde till slut mål när Moa Tschöp hittade in till Julia Zachrisson som nöp till direkt. Moa Tschöp spelade även fram till 4-1 när hon hittade fram med en diagonalare till sin radarpartner Matilda Sjödin för hennes andra i matchen. Precis som i första perioden stack dock Västerås upp i kontringar med jämna mellanrum, och på ett friläge satte Matilda Henriksson 4-2 och höll liv i matchen till den sista perioden.

Matchbilden förblev densamma i sista perioden, där Västerås tidigt hade chansen till reducering på ett nytt friläge men Thea Ekholt var följsam i målet. Istället fick bortalaget chansen i numerärt överläge som man visade sig vara effektiva i. Stina Sjögren smällde in 4-3 och avståndet var endast nere i ett mål. Kalmarsund gav dock snabbt svar på tal, och det var föga förvånande Moa Tschöp som ännu en gång spelade fram till Matilda Sjödin. Mindre än minuten senare var det Julia Zachrisson som hittade målet, och ställningen var helt plötsligt 6-3. Kalmarsund fortsatte att trycka på men när Västerås fick chansen att lägga upp bollen fanns det ytor att springa på. På en långpass hittade bortalaget fram till ett nytt friläge som resulterade i en straff. Izabell Rydell var kylig även fast Thea Ekholt sånär fick upp sitt ben tillräckligt högt för att rädda straffen.

Trots ställningen 6-4 så valde Västerås att ligga kvar lågt i sina positioner och Kalmarsund kunde effektivt spela av mycket tid från klockan. Med 1.45 kvar av den tredje perioden fick bortalaget till slut möjlighet till att ta time-out men även efter denna lyckades Kalmarsund behålla bollen i sin egen ägo och säkra segern. Kalmarsund leder nu matchserien med 1-0 och kan avgöra mötet när lagen möts nästa gång på onsdag, då i Västerås.