Lördag
28 Dec 1 match
Lördag
04 Jan 1 match
Måndag
06 Jan 1 match
Lördag
11 Jan 1 match
Lördag
18 Jan 1 match
Lördag
25 Jan 1 match
Lördag
08 Feb 1 match
Tisdag
11 Feb 1 match
Lördag
15 Feb 1 match
Tisdag
25 Feb 1 match
Söndag
01 Mar 1 match
Torsdag
05 Mar 1 match
Lördag
07 Mar 1 match
Lördag
14 Mar 1 match

Gällande uppkommen situation kring FBC Kalmarsund Ungdoms damlag i division 1

29 januari 2020 22:16
dam

Nedan följer ett öppet brev från FBC Kalmarsunds klubbchef Per Viberg angående situationen kring FBC Kalmarsund Ungdoms damlag i division 1.


Som klubbchef är jag den första att beklaga uppkommen situation och känner att jag behöver beskriva turerna utifrån föreningens perspektiv.

Bakgrund: FBC Kalmarsund har på damsidan ett lag i Allsvenskan och FBC Kalmarsund U har ett lag i division 1.

För ett år sen när division 1-laget låg bra till för en kvalplats fattades beslut av dåvarande styrelse i FBC Kalmarsund Ungdom att det inte var aktuellt att gå upp med laget i Allsvenskan.

Föreningens Allsvenska lag satsar på att gå upp i Svenska Superligan och har de två senaste säsongerna spelat avgörande kvalfinal, där man tyvärr har förlorat.

Så länge FBC Kalmarsunds damlag spelar i Allsvenskan är det inte och har aldrig varit aktuellt att kvalspela med ytterligare ett lag till samma serie. De båda lagen ska komplettera varandra - inte konkurrera med varandra.

FBC Kalmarsund Ungdoms främsta uppdrag är att utveckla spelare individuellt och vara elitförberedande, och framförallt ska unga spelare få en bra miljö att utvecklas i.

Kval till Allsvenskan, hur fungerar det? Alla lag som har en teoretisk chans att nå kval har fram till den sista januari på sig att tacka nej till kval. Alla lag har rätt att tacka nej till kval, men tackar man ja till kvalet kan man sedan inte tacka nej till ett avancemang.

Innan blanketten om föreningens ställningstagande till kval skickades in till Förbundet kommunicerades detta med sportchef på ungdomssidan som sa sig förstå men ville att styrelsen skulle komma ner på träning och prata med laget.

Representanter från föreningens elitkommitté och styrelse var nere i samband med träning igår och pratade med laget. Laget pådrivna av huvudtränare, bad representanter på plats att lyfta frågan med styrelsen på nytt, vilket av respekt för laget gjordes redan samma kväll. Nya styrelsen stod fast vid tidigare beslut, då det inte är aktuellt att ha båda lagen i samma serie. Föreningen har redan ett lag i Allsvenskan för de spelare som vill och har kapacitet för en sån satsning.

Undertecknad har idag haft samtal med huvudtränaren för FBC Kalmarsund Ungdom dam och på nytt förklarat läget och föreningens ställningstagande. I samtal sägs då att staben förstår att man inte kan gå upp, men man vill få chansen att kvala och kan lägga sig i kvalet. Att från föreningens sida delta i ett kval och lägga sig är inte aktuellt, det är brist på omdöme och det är inte heller rättvist mot varken den egna verksamheten eller mot de andra lagen.

Föreningen kan mycket väl tänka sig att på sikt ha två damlag på högsta och näst högsta nivå, men det förutsätter att föreningen har ett etablerat lag i Svenska Superligan, innan frågan blir aktuell igen.
Min förhoppning är att inblandade reflekterar över uppkommen situation och det orimliga i att förvänta sig att föreningens ska ha två elitlag i samma serie.

//Per Viberg, klubbchef